Narcisbollen uit Amsterdam

Als de lente komt dan stuur ik jouw tulpen uit Amsterdam. Een liedje wat wij van The Blooming Company vaak toegezongen krijgen als we in Duitsland op de markt staan met onze bloembollen. Het is een van de bekendste bloembollen, maar toch wil ik in dit artikel niet de tulp, maar de narcisbollen centraal stellen. Ik ben Isabeau van The Blooming Company en ik ben van mening dat narcisbollen heel erg onderschat worden. De narcis wordt vaak omschreven als de stereotype gele bloem die we rondom Pasen altijd veel zien. Maar wist je dat er inmiddels honderden verschillende narcissoorten bestaan, in verschillende kleuren en geuren. Jawel je leest het goed, geurende narcissen. Een van mijn favoriete geurende narcis is de soort Bridal crown, alleen de naam klinkt al perfect. Het is een crème kleurige narcis met een heerlijke zoete geur die subtiel door de voorjaarstuin verspreid wordt. Een andere grote favoriet is de Narcis Pink Charm, zoals de naam al verklapt heeft deze soort een mooie roze trompet omringd door heldere witte bloemblaadjes.

Verschillende Narcissoorten

De stereotype omschrijving van de narcis mag wat The Blooming Company betreft eens en voor altijd veranderd worden. Want de standaard omschrijving van gele bloem, doet de narcisbollen niet genoeg eer aan. Inmiddels zijn er zo’n 500 verschillende narcissen geteeld en zijn er dus eindeloos verschillende variaties mogelijk met narcisbollen. Het grootste voordeel aan narcisbollen is het meerjarige karakter. Eenmaal geplant blijft de bol het gehele jaar in de tuin, en kun je elk voorjaar opnieuw genieten van de mooie bloemenpracht. Een ander belangrijk voordeel is dat narcisbollen resistent zijn tegen bloembollen eters zoals mollen, herten, konijnen en muizen. Narcisbollen bevatten namelijk een stofje welke giftig is voor deze dieren, en daarom zijn ze een stuk minder aantrekkelijk om gegeten te worden. Om de bloeitijd van voorjaarsbloeiers te verlengen adviseren we van The Blooming Company altijd om zoveel mogelijk verschillende bloemsoorten met elkaar te combineren. Zo heb je narcissen die al vroeg in het voorjaar bloeien, maar ook soorten die pas heel laat in het voorjaar bloeien. Door te spelen met de verschillende bloeitijden kun je dus optimaal genieten van het bloeiseizoen en kun je vaak vanaf begin februari tot half mei genieten van deze heerlijke bloemen!

De narcis als snijbloem

Bloemen in de tuin zijn mooi, maar bloemen in huis zijn ook heel mooi. Als je in de herfst wat extra bloembollen plant, kun je in het voorjaar zonder schuldgevoel wat bloemen wegknippen voor in de vaas. Narcissen zijn ook goed te gebruiken als snijbloem, alleen is er wel een belangrijke regel die je hierbij in acht dient te nemen. Mix de bloemen niet met andere bloemsoorten, narcissen bevatten een bepaalde stof die giftig is voor andere bloemen. Als je narcissen combineert met andere bloemen zal de narcis een giftig stofje vrijlaten in het water waardoor andere bloemen erg snel verwelken. Gelukkig zijn er genoeg verschillende soorten op de markt waarmee je een mooie vaas kan vullen.